Stravování

Inovativní koncept zdravého stravování do škol

Zdraví dětí a správně nastavené modely stravování již od nejútlejšího věku dítěte zásadně formují jeho zdravotní stav v pozdějším věku a jeho stravovací návyky v dospělosti. Jelikož u předškolních dětí zajišťuje stravování ve školce příjem až dvou třetin celodenní stravy, jsme si vědomy toho, že školní stravování se významně podílí na budování stravovacích návyků dítěte. Proto v naší MŠ chceme dbát na kvalitu potravin a jídel pro děti připravovaných a volíme zdravý, pestrý a vyvážený jídelníček, který respektuje nutriční a chuťové potřeby dětí a přitom se vyhýbá nekvalitním vysoce průmyslově zpracovaným potravinám a surovinám jako jsou konzervy, zmražené polotovary či umělá dochucovadla.

Připravili jsme pro děti vyvážený jídelníček, který respektuje vyhlášku o školním stravování (vyhl. č. 170/2005, Sb.), nicméně zařazuje do jídelníčku dětí také masa rostlinná a ve větším než doporučovaném množství ryby a luštěniny. Základem jsou čerstvé vstupní suroviny, velký podíl zeleniny a ovoce, kvalitní koření a dochucovadla. Chceme tak vycházet tak vstříc nejenom rodičům, kterým záleží na kvalitě stravování jejich dětí ve školním prostředí, ale i modernímu trendu zdravého životního stylu, který učí již ve školce děti přebírat zdravé a udržitelné stravovací návyky uchopitelnou formou.

Zároveň dbáme i na doplňujícím vzdělávání kuchařů a pedagogů, kteří potřebují efektivní formou včlenit potřebné principy zdravé výživy jak do školní jídelny, tak do pedagogického plánu školky. Spolupracujeme s Ing. Kateřinou Halamovou, Ph.D. (www.zivost.cz), konzultantkou přes zdravé stravování a lektorkou kurzů o zdravé výživě, účastníme se projektu Zdravá výživa a škola a zároveň vstupujeme do projektu iniciativy Skutečně zdravá škola, který se celorepublikově snaží zkvalitnit úroveň stravování v českých školách.

 

 

 

 

Recepty z rautu při otevírání ŠkaTULky:

 

CIZRNOVÁ POMAZÁNKA – HUMMUS

 

Vynikající luštěninová pomazánka, oblíbená zejména v Řecku. Velmi jednoduchá pro domácí přípravu.

Ingredience: 

cizrna, umeocet či citrónová šťáva, česnek, řasa kombu, tahini, zelené bylinky, koření římský kmín mletý, olivový olej   

Postup přípravy:

Cizrnu uvaříme s řasou kombu doměkka, ke konci varu ji osolíme mořskou solí. Až je cizrna měkká, slejeme z ní vývar (který si schováme) a rozmixujeme ji spolu s mořskou řasou a pokrájeným česnekem, sezamovou pastou tahini a olivovým olejem dohladka. Pokud je pomazánka moc tuhá, přidáme vývar. (Mimochodem cizrnový vývar je ve středomoří velmi ceněn jako základ do omáček či polévek).

Zakápneme umeoctem nebo citronovou šťávou, dochutíme římským kmínem.

Lze přidat jakékoli zelené bylinky např. petrželku.

BEZLEPKOVÉ, BEZLAKTÓZOVÉ

 

POMAZÁNKA Z UZENÉHO TOFU

Rychlá pomazánka, která zasytí a chutná.

Ingredience: 

uzené tofu, cibule, římský kmín, umeocet, sojovka Shoyu, mrkev či celer, zelené bylinky, olivový olej

Postup přípravy:

Připravíme si cibulový základ na oleji se solí a římským kmínem. Poté přidáme na kostky nakrájené tofu a osmažíme. Poté zakápneme shoyu a dusíme asi 10 min. Poté celou směs rozmixujeme. Nakonec ochutíme a dosolíme (zda je třeba) umeoctem. Ještě do teplé pomazánky vmícháme najemno nastrouhanou mrkev či celer či obojí. Zdobíme zeleninou či zelenými bylinkami.

BEZLEPKOVÉ, BEZLAKTÓZOVÉ

POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Zdravá a chutná pomazánka, která zazáří na každém stole.

Ingredience:

červená řepa, olivový olej, tofunéza, umeocet, česnek

Postup přípravy:

Uvaříme neoloupanou řepu doměkka v osolené vodě či v páře. Oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Zalijeme olivovým olejem, přidáme nadrcený česnek s trochou soli, přidáme umeocet. Můžeme zamíchat tofunézu.

BEZLEPKOVÉ, BEZLAKTÓZOVÉ

 

JÁHLOVO-VANILKOVÝ PUDINK

Rychlá svačinka z jáhel pro každý den.

Ingredience:

jáhly, voda, sůl, rýžový sirup, agávový sirup na ozdobu, loupané mandle, rozinky či vlašské oříšky na ozdobu, citrónová kůra z čerstvého citronu

Postup přípravy:

Dám vařit jáhly s vodou a špetkou soli v poměru 1 : 4 a vařím do změknutí. Poté vše rozmixuji s čerstvou citronovou kůrou (ideálně z BIO citrónu).

Dosladím rýžovým sirupem či sladem a přidám vanilkový pudink v prášku vařím a míchám do zhoustnutí. Naleji do mističek a ozdobím agávovým sirupem, sušeným ovocem a oříšky nebo ovocem.

BEZLEPKOVÉ, BEZLAKTÓZOVÉ

OVOCE V AGARU

Letní ovocný dezert, který děti mají moc rádi.

Ingredience:

ovoce dle výběru – hroznové víno, jahody, nektarinky, meloun..., agar agar, sůl, jablečný + hruškový mošt (nedoslazovaný)

Postup přípravy:

Ovoce nakrájíme na malé kousky a dáme do formy či mističek. Vedle si zahřejeme ovocný mošt, přidáme agar (na 1 l tekutiny 1 pytlík tj. 16g) a ještě horkým nálevem zalijeme ovoce a necháme vychladnout.

BEZLEPKOVÉ, BEZLAKTÓZOVÉ

 

ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY

Rychlá a chutná sladká svačinka akorát do kapsy.

Ingredience:

Špaldová mouka hladká, pšeničná mouka hladká (klasická bílá), třtinový cukr, vinný kámen, sůl, vlašské ořechy (nebo lískové), slunečnicový olej, kakao, čokoláda na vaření, voda

Množství na 12 ks velkých muffinů:

206 g pšeničná mouka

206 g špaldová mouka

129 g cukr

21 g vinný kámen

ořechy 86 g

čokoláda 43 g

kakao 26 g

olej 137 g

voda 326 g

Postup přípravy:

Ingredience se smíchají dohromady, ořechy až do hotového mokrého těsta a porcují se muffiny. Pečeme na 170°C 20-25 min (záleží na troubě:).

 

MAKOVÝ JAHELNÍK SE ŠVESTKAMI A CITRÓNOVOU POLEVOU

Zdravý dezert oslazený rozinkami a datlemi.

Ingredience:

jáhly, mletý mák, rozinky, datle, rýžový sirup, skořice, citr. kůra, mišutka

Množství:

2 hrnky jáhel

1 hrnek mletého máku

1 šálek rozinek - nakrájené

1 šálek datlí - nakrájené najemno

2 lžičky skořice

2 lžičky citr. kůry

mišutka pokud je potřeba zahustit těsto

Postup:

Uvařené Jáhly v poměru 1:2,5 s vodou smícháme s moukou, přidáme ostatní přísady. Mišutku zapracováváme do těsta postupně v takovém množství, aby bylo vláčné a nelepilo se na stěny pekáče. Pečeme ve vymazané formě a vysypané mišutkou či kokosem  15 min na 180, 40 min na 150. Po vychladnutí makovec polijeme citronovou polevou.

Citronová poleva:

1 hrnek vody

šťáva z 1/2 citronu

lžička strouhané citr. kůry

2 lžíce maizeny

2 lžíce sušeného ovesného či rýžového mléka

1 lžička agaru

1 lžíce oleje

Postup:

Vodu uvedeme do varu, vlijeme do ní maizenu rozmíchanou v trošce vody, sušené mléko a agar. Krátce povaříme, přidáme citr. štávu, olej a ihned použijeme. Pokud poleva příliš zhoustla, přidáme před ukončením varu trochu vody. Rozléváme na vychladlý makovník.

BEZLEPKOVÉ, BEZLAKTÓZOVÉ